Myrcen

Myrcen: Den mektige terpenen og dens fordeler for mennesker

Terpenenes undere: Utforsk de potensielle fordelene med myrcen

Terpener er en mangfoldig gruppe organiske forbindelser som finnes i mange planter, inkludert frukt, grønnsaker og urter. De er ansvarlige for de unike aroma- og smaksprofilene til ulike plantearter og har vært brukt i århundrer i tradisjonell medisin på grunn av sine potensielle terapeutiske effekter. Nyere forskning har fokusert på de potensielle fordelene terpener kan ha for mennesker, særlig deres interaksjon med andre forbindelser som cannabinoider som finnes i cannabisplanter.

Definisjon av terpener

Terpener er en stor gruppe organiske hydrokarboner som har en felles struktur bestående av flere isoprenenheter. De produseres av planter som sekundære metabolitter og spiller viktige roller i plantenes vekst, utvikling og reproduksjon.

Over 20 000 forskjellige terpener har hittil blitt identifisert fra ulike plantearter, inkludert lavendel, sitronmelisse, rosmarin, furu og cannabis. Det mangfoldige utvalget av terpener som finnes i planter, skaper en rekke unike aromaer og smaker som skiller de ulike artene fra hverandre.

Limonen gir for eksempel sitroner deres karakteristiske sitrusduft, mens linalool er ansvarlig for blomsteraromaen til lavendelblomster. Disse stoffene bidrar ikke bare til sanseopplevelsen, men fungerer også som naturlige forsvarsmekanismer mot planteetere og skadelige insekter.

Betydningen av terpener for planter og mennesker

Terpener spiller viktige roller utover det å gi mennesker sanseopplevelser. De har også flere potensielle fordeler for både planter og mennesker. I tillegg til de tidligere nevnte anti-herbivore egenskapene, tyder studier på at visse forbindelser også kan gi beskyttelse mot bakterier og soppinfeksjoner.

Ulike terpener har forskjellige egenskaper som kan samvirke med andre forbindelser i eller utenfor planten. For eksempel har terpener som myrcen vist seg å øke permeabiliteten til cellemembraner i kroppen, noe som kan øke opptaket av andre gunstige forbindelser, for eksempel cannabinoider fra cannabis.

Myrcen: En oversikt

Myrcen er et terpen som finnes i en rekke planter, blant annet humle, timian, sitrongress og mango. Det er også vanlig å finne i høye konsentrasjoner i visse cannabisstammer.

Det er faktisk en av de mest utbredte terpenene som finnes i mange indica-dominerte stammer. Den kjemiske strukturen til myrcen består av en seks-karbonring med en fem-karbonkjede festet til den.

Aromaen har blitt beskrevet som jordaktig og moskusaktig med innslag av sitrus og nellik. Myrcen har tradisjonelt blitt brukt i tradisjonell medisin i Sør-Amerika og Afrika på grunn av sine potensielle terapeutiske effekter, men har i den senere tid fått økt interesse på grunn av sin potensielle interaksjon med andre forbindelser, som cannabinoider i Cannabis sativa.

Gjennomgang av myrcen

Myrcen er et monoterpenoid, noe som betyr at det er en type terpen som består av to isoprenenheter. Det er også kjent under det systematiske navnet 7-metyl-3-metylen-1,6-oktadien.

Den kjemiske strukturen består av en ring med seks karbonatomer og en umettet hale med fem karbonatomer. Myrcen har molekylformelen C 10 H 16 , med en relativ molekylmasse på 136,24 g/mol.

Myrcen er en terpen med et bredt spekter av potensielle terapeutiske fordeler for menneskers helse. De betennelsesdempende egenskapene gjør det nyttig ved behandling av tilstander som leddgikt og Crohns sykdom, mens de smertestillende effektene kan gjøre det til et effektivt behandlingsalternativ ved kroniske smerter.

Dessuten øker cannabinoidens evne til å samvirke med andre cannabinoider og terpener i cannabisplantene, noe som fører til en rekke fordeler som kan lindre angstlidelser som PTSD og fremme søvnighet hos personer som lider av søvnløshet. Ytterligere forskning er nødvendig for å forstå alle de potensielle fordelene med denne forbindelsen, men så langt ser fremtiden lys ut for bruk av myrcen i medisinske anvendelser.

Definisjon og kjemisk struktur av myrken

Myrcen har fått navnet sitt fra den brasilianske busken Myrcia sphaerocarpa, der det først ble isolert i 1897. Det har en skarp, jordaktig aroma med innslag av sitrus og krydder, og finnes i flere naturlige kilder som cannabis, humle, timian, laurbærblader, sitrongress og mango.

Den kjemiske strukturen til myrcen består hovedsakelig av to metylgrupper festet til karbonkjeden nær enden nærmest halen. Dette gir den en særegen luktprofil som kan beskrives som moskusaktig eller urteaktig, med undertoner som varierer fra fruktig til mintaktig, avhengig av konsentrasjonen.

Gjeldende kilder til myrcen i naturen

Myrcen finnes i mange plantearter i ulike plantefamilier som Rutaceae (sitrusfrukter), Asteraceae (kamille) og Cannabaceae (cannabis). De høyeste konsentrasjonsnivåene finnes i humle, som vanligvis brukes til ølbrygging.

Mango har også vist seg å inneholde myrcen i betydelige mengder sammen med andre terpener som linalool og pinen. Cannabisstammer med høye konsentrasjoner (0,5 %) gir vanligvis en mer skarp og jordaktig aroma.

Dette gjør det til et vanlig kjennetegn ved stammer som har en "fuktig" lukt. Myrcen er også ansvarlig for de beroligende effektene av visse cannabisstammer, noe som kan være nyttig ved behandling av tilstander som søvnløshet.

Historisk bruk av myrcen i tradisjonell medisin

Myrcen har blitt brukt i århundrer i tradisjonell medisin for å behandle ulike plager som smerter, betennelser, angst og søvnforstyrrelser. I kulturer som India og Brasil har det blitt brukt som et naturlig middel mot leddgikt og fordøyelsesproblemer. Det har også vist seg at den har antitumoregenskaper som potensielt kan være nyttige i kreftbehandling.

I aromaterapi er myrcen kjent for sin beroligende effekt på nervesystemet. Det brukes ofte for å lindre stress, angst og depresjon ved å fremme avslapning og fremkalle søvn.

De betennelsesdempende egenskapene kan også bidra til å lindre muskelsmerter og ømhet når det påføres lokalt eller tilsettes i badevannet. Alt i alt gjør de høye konsentrasjonsnivåene av myrcen i naturlige kilder som cannabis det til et interessant emne for vitenskapelige studier etter hvert som det forskes mer på de potensielle fordelene for menneskers helse.

Potensielle terapeutiske effekter av myrcen

Myrcen har vist seg å ha flere potensielle terapeutiske effekter som kan være til nytte for menneskers helse.

  • Kreftbekjempelse: Noen studier har funnet at myrcen kan være effektivt mot ulike typer kreft.
  • Betennelsesdempende: I høye konsentrasjoner kan myrcen redusere inflammasjon i menneskekroppen, noe som kan være nyttig i kampen mot en rekke sykdommer knyttet til betennelse, inkludert autoimmune tilstander som Crohns sykdom.
  • Antioksidant: Myrcen kan beskytte celler mot skader forårsaket av frie radikaler eller skadelige molekyler som kan føre til mange sykdommer, inkludert kreft. Det kan også bidra til et ungdommelig utseende gjennom en glødende hud.
  • Smertelindring: Myrcen har en betennelsesdempende effekt, noe som er årsaken til kroniske smerter. Det har vist seg å virke mest effektivt mot smerter når det kombineres med THC. Myrcen regulerer andre terpener og cannabinoider, og forsterker eller bufrer de smertestillende eller betennelsesdempende effektene.
  • Lindrende: Myrcen har en sedativ effekt på systemet og er kjent for å virke beroligende og avslappende.
  • Søvnfremmende: Myrcen kan forbedre søvnkvaliteten.
  • Styrker immunforsvaret: Myrcen kan styrke immunforsvaret.

    En av de mest kjente fordelene er de betennelsesdempende egenskapene.

    Studier har vist at myrcen kan redusere betennelse ved å hemme produksjonen av proinflammatoriske cytokiner og kjemokiner i kroppen. Dette gjør myrcen til et lovende stoff for behandling av tilstander som leddgikt, Crohns sykdom og andre betennelsessykdommer.

    Myrcen har også smertestillende egenskaper, noe som betyr at det kan virke smertestillende. Det gjør det ved å interagere med de samme signalveiene i hjernen som opioider og andre smertestillende medikamenter virker på.

    I motsetning til disse stoffene har myrcen imidlertid ikke vanedannende egenskaper eller forårsaker bivirkninger som respirasjonsdepresjon. I tillegg til sine betennelsesdempende og smertestillende egenskaper har myrcen også beroligende effekter.

    Dette betyr at det kan bidra til å fremme avslapning og søvnighet når det inntas i passende doser. Av denne grunn brukes myrcen ofte i tradisjonell medisin for å behandle søvnløshet og angst.

    Samspillet med andre cannabinoider og terpener

    Et av de unike aspektene ved myrcen er dets evne til å forsterke følgeeffekten når det kombineres med andre cannabinoider og terpener som finnes i cannabisplanter. Entourage-effekten refererer til det synergistiske samspillet mellom ulike forbindelser som virker sammen for å gi sterkere effekter enn en enkelt forbindelse alene.

    Når det kombineres med THC (den primære psykoaktive komponenten i cannabis), har det vist seg at myrcen øker absorpsjonen av THC i blodet, noe som resulterer i kraftigere effekter totalt sett. På samme måte kan myrcen i kombinasjon med CBD (en ikke-psykoaktiv cannabinoid) forsterke de betennelsesdempende og smertestillende egenskapene.

    I tillegg til å interagere med andre cannabinoider, interagerer myrcen også med andre terpener som finnes i cannabisplanter, som pinen og limonen. Disse interaksjonene kan ytterligere forsterke følgeeffekten, noe som resulterer i et mer komplekst og mangfoldig utvalg av effekter.

    Potensielle fordeler ved kroniske smerter, angst og søvnløshet

    På grunn av sine betennelsesdempende, smertestillende og beroligende egenskaper kan myrcen være spesielt gunstig for personer som lider av kroniske smerter, angst og søvnløshet. Faktisk har noen studier antydet at myrcen kan være mer effektivt enn tradisjonelle smertestillende medisiner når det gjelder å redusere smertenivået.

    Myrcenets beroligende effekt kan også gjøre det nyttig ved behandling av angstlidelser som generalisert angstlidelse (GAD) eller posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Stoffets evne til å fremme avslapping kan bidra til at personer føler seg roligere og mindre engstelige generelt.

    Myrcen kan være et effektivt behandlingsalternativ ved søvnløshet. Stoffets evne til å fremkalle søvnighet kombinert med mangelen på bivirkninger gjør det til et lovende alternativ til tradisjonelle sovemidler som benzodiazepiner og andre beroligende midler.

    Myrcen i cannabis

    De høye nivåene av myrcen som finnes i visse cannabissorter

    Myrcen er en av de mest tallrike terpenene som finnes i cannabis, og nivåene kan variere avhengig av stamme. De høyeste konsentrasjonene av myrcen finnes vanligvis i indica-stammer, som er kjent for sine avslappende og beroligende effekter.

    Noen indica-stammer kan faktisk inneholde opptil 60 vektprosent myrcen. Sativa-stammer har derimot en tendens til å ha lavere konsentrasjoner av myrcen og er kjent for sine energigivende og oppløftende effekter.

    Årsaken til disse forskjellene er ikke helt klarlagt, men det antas at miljøfaktorer som temperatur, fuktighet og jordkvalitet kan spille en rolle. I tillegg kan visse foredlingsteknikker brukes til å øke eller redusere konsentrasjonen av spesifikke terpener, som myrcen.

    Innflytelse på aroma- og smaksprofilen til cannabis

    Myrcen har en distinkt aroma som ofte beskrives som jordaktig eller moskusaktig med toner av sitrus eller tropisk frukt. Denne aromaprofilen assosieres ofte med indica-stammer som inneholder høye nivåer av myrcen. Når den er til stede i lavere mengder, kan den fortsatt bidra til en stammes generelle aroma, men kan være mindre merkbar.

    I tillegg til sin særegne aromaprofil bidrar myrcen også til smaksprofilen til cannabisstammer. Terpenet har blitt beskrevet som å ha en litt søtlig smak med et hint av krydder eller nellik.

    Rolle i å bestemme effekten og styrken til ulike sorter

    Mens det fortsatt gjenstår mye forskning på hvordan ulike terpener interagerer med cannabinoider som THC og CBD for å gi spesifikke effekter, er det mye som tyder på at myrcen spiller en rolle når det gjelder å bestemme en stammes styrke og effekter. En teori går ut på at høye nivåer av myrcen kan øke permeabiliteten til cellemembranene i kroppen, noe som gjør det mulig å absorbere cannabinoider som THC raskere. Dette kan potensielt føre til kraftigere og mer langvarige effekter.

    I tillegg har myrcen vist seg å ha beroligende egenskaper og kan bidra til de avslappende effektene som ofte forbindes med indica-stammer. Noe forskning har også antydet at myrcen kan ha smertestillende egenskaper, noe som gjør det potensielt nyttig i behandlingen av kroniske smerter.

    Fremtiden for forskning på myrcen i cannabis

    Mens det fortsatt er mye å lære om hvordan myrcen interagerer med andre forbindelser i cannabis og dets potensielle terapeutiske fordeler, tyder tidlige studier på at denne terpenen kan spille en viktig rolle i fremtidens cannabisforskning. Etter hvert som legaliseringen sprer seg og flere forskere blir i stand til å studere planten, kan vi få en bedre forståelse av hvordan ulike stammer og terpenprofiler kan brukes til å behandle en rekke medisinske tilstander. Med sin unike aromaprofil og potensielle terapeutiske fordeler vil myrcen helt sikkert forbli et viktig forskningsområde i årene som kommer.

    Konklusjon

    Myrcen er et terpen som finnes i en rekke forskjellige planter, inkludert cannabis, humle og mango. Som vi har sett i denne artikkelen, har myrcen potensielle fordeler for mennesker i form av betennelsesdempende og smertestillende egenskaper, samt beroligende effekter.

    I tillegg kan myrcen samhandle med andre cannabinoider og terpener for å forsterke cannabiseffekten av cannabis. Fremover er det spennende muligheter for fremtidig forskning på myrcen.

    Med tanke på de positive resultatene vi har sett så langt når det gjelder myrcenes potensielle terapeutiske effekter, kan ytterligere studier hjelpe oss med å forstå mekanismene som ligger til grunn for disse fordelene. Dette kan gjøre oss i stand til å utvikle mer målrettede behandlinger for tilstander som kronisk smerte eller angst.

    Det er også potensial for videre forskning på hvordan ulike cannabisstammer - som kan ha svært varierende konsentrasjoner av myrcen - påvirker brukerne på ulike måter. Med økt kunnskap om forholdet mellom terpener og cannabinoider som THC og CBD, kan vi kanskje lage tilpassede cannabisprodukter som er skreddersydd for spesifikke behov.

    Til tross for at mye om myrcen fortsatt er ukjent, er det klart at denne terpenen er lovende som et naturlig middel med en rekke potensielle fordeler. Enten det er gjennom ytterligere vitenskapelige undersøkelser eller gjennom personlig eksperimentering med ulike cannabisstammer eller andre plantekilder med høyt myrceninnhold, er det mange muligheter for enkeltpersoner til å utforske de mange måtene denne fascinerende forbindelsen kan påvirke vår fysiske og mentale helse på.

    FAQs: Myrcen

    Hva er Myrcen?

    Myrcen (eller β-myrcen) er en terpen som ofte forekommer i sterkt duftende planter og urter som mango, humle, laurbærblad, timian, sitrongress og basilikum. Myrcen produseres av mange cannabissorter, og noen studier på gnagere har antydet at det kan ha en beroligende effekt.

    Hvor finner du Myrcen?

    Myrcen finnes i mango, humle, laurbærblad, timian, sitrongress, basilikum og en rekke cannabissorter.

    Hvilke effekter og fordeler har myrcen?

    Myrcen har betennelsesdempende, smertestillende, antibiotiske, beroligende og antimutagene effekter.

    Kilder

  • Bai, X., & Tang, J. (2020). Myrcen utviser antitumoraktivitet mot lungekreftceller ved å indusere oksidativt stress og apoptosemekanismer. Natural Product Communications, 15(9). https://doi.org/10.1177/1934578×20961189
  • Ciftci, O., Ozdemir, I., Tanyildizi, S., Yildiz, S., & Oguzturk, H. (2011). Antioksidative effekter av curcumin, β-myrcen og 1,8-cineol mot 2,3,7,8-tetraklordibenzo-p-dioksin-indusert oksidativt stress i rottelever. Toxicology and Industrial Health, 27(5), 447-453. https://doi.org/10.1177/0748233710388452
  • do Vale, T. G., Furtado, E. C., Santos, J. G., Jr, & Viana, G. S. (2002). Sentrale effekter av citral, myrcen og limonen, bestanddeler av essensielle oljekjemotyper fra Lippia alba (Mill.) n.e. Brown. Phytomedicine: International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacology, 9(8), 709-714. https://doi.org/10.1078/094471102321621304
  • Hoseini, S. M., Yousefi, M., Hoseinifar, S. H., & Van Doan, H. (2019). Antioksidant-, enzymatiske og hematologiske responser hos vanlig karpe (cyprinus carpio) fôret med dietter tilsatt myrcen eller mentol og eksponert for ammoniakk i omgivelsene. Aquaculture, 506, 246-255. https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2019.03.048
  • Lorenzetti, B. B., Souza, G. E., Sarti, S. J., Santos Filho, D., & Ferreira, S. H. (1991). Myrcen etterligner den perifere smertestillende aktiviteten til sitrongress-te. Journal of Ethnopharmacology, 34(1), 43-48. https://doi.org/10.1016/0378-8741(91)90187-i
  • Maldonado-Celis, M. E., Yahia, E. M., Bedoya, R., Landázuri, P., Loango, N., Aguillón, J., Restrepo, B., & Guerrero Ospina, J. C. (2019). Kjemisk sammensetning av mangofrukt (Mangifera indica L.): Ernæringsmessige og fytokjemiske forbindelser. Frontiers in Plant Science,10. https://doi.org/10.3389/fpls.2019.01073
  • Myrcen. CPID. (u.å.). Hentet 22. mars 2022, fra https://www.whatsinproducts.com/chemicals/view/1/5111/000123-35-3
  • National Center for Biotechnology Information (2022). PubChem Compound Summary for CID 31253, Myrcene. Hentet 31. mars 2022 fra https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Myrcene.
  • Paula-Freire, L. I., Molska, G. R., Andersen, M. L., & Carlini, E. L. (2016). Eterisk olje fra Ocimum gratissimum og dens isolerte forbindelser (eugenol og myrcen) reduserer nevropatisk smerte hos mus. Planta Medica, 82(3), 211-216. https://doi.org/10.1055/s-0035-1558165
  • Rakotosaona, R., Randrianarivo, E., Rasoanaivo, P., Nicoletti, M., Benelli, G., & Maggi, F. (2017). Effekt av Leaf Essential Oil fra Cinnamosma madagascariensis Danguy på Pentylenetetrazol-indusert anfall hos rotter. Chemistry & Biodiversity, 14(10), 10.1002/cbdv.201700256. https://doi.org/10.1002/cbdv.201700256
  • Rao, V. S., Menezes, A. M., & Viana, G. S. (1990). Effekt av myrcen på nocicepsjon hos mus. The Journal of Pharmacy and Pharmacology, 42(12), 877-878. https://doi.org/10.1111/j.2042-7158.1990.tb07046.x
  • Rufino, A. T., Ribeiro, M., Sousa, C., Judas, F., Salgueiro, L., Cavaleiro, C., & Mendes, A. F. (2015). Evaluering av de betennelsesdempende, antikatabole og proanabole effektene av E-karyofyllen, myrcen og limonen i en cellemodell for artrose. European Journal of Pharmacology, 750, 141-150. https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2015.01.018
  • Souza, M. C., Siani, A. C., Ramos, M. F., Menezes-de-Lima, O. J., & Henriques, M. G. (2003). Evaluering av antiinflammatorisk aktivitet av eteriske oljer fra to Asteraceae-arter. Die Pharmazie, 58(8), 582-586.
  • Surendran, S., Qassadi, F., Surendran, G., Lilley, D., & Heinrich, M. (2021). Myrcen - hva er de potensielle helsemessige fordelene med dette smaks- og aromastoffet? Frontiers in Nutrition, 8. https://doi.org/10.3389/fnut.2021.699666
  • Tomko, A. M., Whynot, E. G., Ellis, L. D., & Dupré, D. J. (2020). Anti-kreftpotensialet til cannabinoider, terpener og flavonoider i cannabis. Cancers, 12(7), 1985. https://doi.org/10.3390/cancers12071985
  • Viana, G. S., do Vale, T. G., Silva, C. M., & Matos, F. J. (2000). Antikonvulsiv aktivitet av eteriske oljer og aktive prinsipper fra kjemotyper av Lippia alba (Mill.) N.E. Brown. Biological & Pharmaceutical Bulletin, 23(11), 1314-1317. https://doi.org/10.1248/bpb.23.1314
  • Tilbake til bloggen

    Legg igjen en kommentar

    Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.